Sistemele educaționale tradiționale acceptă cu greutate schimbările tehnologice și majoritatea profesorilor se bazează în continuare exclusiv pe strategia „față în față, profesor și elev”. A sosit momentul să îmbrățișăm noi modele de predare, modele în care realitatea virtuală și augmentată pot juca un rol important.
Folosind instrumente AR sau VR, elevii vor putea experimenta învățarea într-un mod complet nou. Aceștia pot participa la tururi virtuale, pot vizita locuri istorice, pot efectua experimente și pot testa o gamă largă de dispozitive. Tehnologiile VR și AR adaugă elemente de gamificare educației clasice, făcând întregul proces mai atrăgător și mai antrenant.
Prin aplicații de realitate mixtă, profesorii pot încorpora tehnici de predare inovatoare și modele conceptuale în lecțiile lor, permițându-le astfel studenților să aibă experiențe cu adevărat antrenante. Știința, agricultura, geografia, matematica, chimia, fizica, medicina și cercetarea STEM sunt domenii în care tehnologia HoloLens poate îmbunătăți procesul de învățare și crește progresele în cercetare.
Gamification, în contextul educațional, reprezintă practica de a utiliza elemente și tehnici de tip joc în contexte reale de non-joc, având ca scop creșterea angajamentului și motivarea elevilor și a studenților, captarea interesului lor pentru învățare.
Utilizarea conceptului de Gamification este încă limitată atât din cauza accesului inadecvat la tehnologie cât și a lipsei de expertiză profesională în integrarea noilor tehnologii.
Activități didactice cu studenții
Laboratorul de Gamificare a Educației își propune să ofere studenților oportunități de învățare folosind realitatea mixtă și suprafețele tactile în domenii diverse. În ceea ce privește pregătirea pentru profesia didactică, studenții facultății vor fi capabili să proiecteze activități didactice utilizând tehnologia de ultimă generație, să proiecteze și să realizeze materiale didactice digitale, să descopere designul Gamification de tip joc în proiectarea curriculară, să creeze și să implementeze scenarii de gamificare în educație.
Activități de cercetare
Cadrele didactice, masteranzii și studenții facultății vor putea realiza contexte practice în care să testeze ideile de cercetare din ariile: interacțiunea copil - calculator, pedagogii inovative, învăţarea social - emoţională.
Activități de promovare a științei
Specificul facultății generează multe interacțiuni cu mediul preuniversitar din zona de NE a României și laboratorul de Gamificare a Educației își dorește să devină un centru important de promovare a științei, a noilor tehnici și tehnologii și va oferi o mai mare deschidere a USV către comunitate.